Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 1185 επισκέπτες συνδεδεμένους
Σύλλογος Φίλων του NovaFM

Ο NovaFM106 είναι το πρώτο αμιγώς μουσικό ραδιόφωνο (Adult Contemporary+) που έχει ιδρυθεί στην Μαγνησία (1992). Έχει εμβέλεια στην Κεντρική Ελλάδα στην μπάντα FM και παγκοσμίως στο διαδίκτυο, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα ακροατηρίου διαφόρων ηλικιών και μορφωτικών – οικονομικών επιπέδων.
Το αντικείμενό μας είναι η ψυχαγωγία δια της Μουσικής.
Ο NovaFM106 υπηρετεί την Τέχνη και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό!

 Ο σταθμός στηρίχθηκε εξαρχής στην προσφορά πολλών ανθρώπων που συνεργάστηκαν με κίνητρο την αγάπη για την μουσική και το ραδιόφωνο, προκειμένου να επιτευχθεί ένα παρακινδυνευμένο εγχείρημα που δεν εντάσσεται στο πλέγμα Δισκογραφικών-Δημοσκοπικών-Διαφημιστικών εταιρειών.

Έτσι, το πρόγραμμα του NovaFM106 διαμορφώνεται συλλογικά, με την αλληλεπίδραση των συντελεστών του, χωρίς προδιαγεγραμμένες λίστες και εμπορικά στοχευμένη επανάληψη τραγουδιών, αλλά με διαρκώς πρωτότυπο τρόπο, με ζωντανές εκπομπές και περιεχόμενο που αντλείται από μια πλουσιότατη βάση μουσικών δεδομένων, της τάξης των 32 χιλιάδων κομματιών κάθε είδους μουσικής απ' όλο τον κόσμο.

Στόχος μας η προώθηση της καλής, εκλεκτής μουσικής, η μουσική ψυχαγωγία, δηλαδή. Στόχος μας και η εξασφάλιση της πρόσβασης στο ραδιόφωνο ανθρώπων που το αγαπούν, "εκπαιδεύοντας" τους στην ζωντανή ραδιοφωνική ροή. Έτσι, πολλοί παλαιότεροι συντελεστές του σταθμού διαπρέπουν πλέον ως djs και ραδιοφωνικοί παραγωγοί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πλείστοι όσοι παλαιότεροι και τωρινοί συντελεστές του NovaFM106 είμαστε μουσικοί οι ίδιοι, κάποιοι δε και δάσκαλοι της Μουσικής σε Ωδεία και Δημόσια σχολεία.

Στόχοι μας επίσης η ορθή χρήση της γλώσσας και η ορθή διατύπωση και εκφορά του λόγου. Αγαπούμε τα Ελληνικά και προσπαθούμε να διατηρούμε και να διαδίδουμε τον πλούτο και την εκφραστικότητα τους.

Ακόμη ένας από τους στόχους μας είναι η προώθηση της πόλης του Βόλου, της ευρύτερης περιοχής, της αγοράς της και των πολιτιστικών της φορέων, με ζωντανή παρουσίαση των δαφόρων καλλιτεχνικών και άλλων διοργανώσεων και με δημιουργία επιμελημένων, καλαίσθητων και πρωτότυπων ραδιοφωνικών μηνυμάτων που ξεχωρίζουν απ' την περιρρέουσα "αισθητική".

Αυτή η διάθεση προσφοράς μεταδόθηκε γρήγορα και στους ακροατές έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για μια μεγάλη ραδιοφωνική οικογένεια συνεργατών του σταθμού και ακροατών.
Έτσι, προχωρήσαμε και στην σύσταση Συλλόγου Φίλων του NovaFM, ώστε νά 'χουμε στην διάθεσή μας ακόμη περισσότερα "εργαλεία" για την εξυπηρέτηση των στόχων μας, και να στηριχτεί οικονομικά το εγχείρημά μας με αποτελεσματικότερους τρόπους.


Κ Α Τ Α Σ Τ Α Τ Ι Κ Ο
ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ» ΠΟΥ  ΙΔΡΥΘΗΚΕ  ΚΑΙ  ΕΔΡΕΥΕΙ  ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
Ίδρυση - Eδρα - Σκοπός
Α Ρ Θ Ρ Ο   1ο
Ιδρύεται Σωματείο με την  επωνυμία  «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ»  με έδρα την πόλη του Βόλου, οδός ……………….

Α Ρ Θ Ρ Ο   2ο
Σκοπός του  Σωματείου  είναι  η  μέσα από τη στήριξη του ραδιοφώνου διάδοση και ανάπτυξη της μουσικής παιδείας, η εκπαίδευση, η επιμόρφωση, η ψυχαγωγία και η καλλιέργεια της καλλιτεχνικής ευαισθησίας και της αγάπης για τις τέχνες και ειδικότερα για τη μουσική, καθώς και η παραγωγή  εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας.
Η εξάπλωση και η προαγωγή της μουσικής παιδείας στην πόλη του Βόλου, σε όλες τις εκφάνσεις και τα ρεύματα αυτής.
Η ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, η συνεργασία καλλιτεχνών και μελετητών της μουσικής αλλά και των άλλων τεχνών και η σύσφιξη των δεσμών φιλίας και συναδέλφωσης, καθώς και η προαγωγή του πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών του. 
Η μελέτη και έρευνα της μουσικής και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για συμμετοχή σε μουσικές και καλλιτεχνικές εν γένει εκδηλώσεις.
Η διάσωση και διάδοση των μουσικών εθίμων, παραδόσεων και γενικά της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Σύλλογος επιδιώκει την πραγματοποίηση των σκοπών του με κάθε νόμιμη πρακτική και δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα:
Με την διάδοση και ανάπτυξη της μουσικής παιδείας μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές.
Με τη συνεργασία με μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και με την παραγωγή, διοργάνωση και παρουσίαση μουσικών και γενικά πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και άλλων επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Με την δημοσίευση και προβολή των δραστηριοτήτων  του Συλλόγου σε κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης.
Με την συγκέντρωση και τεκμηρίωση οπτικοακουστικού υλικού, στοιχείων, μελετών, εντύπων και κάθε είδους πληροφοριακού υλικού που έχει σχέση με τους σκοπούς του Συλλόγου.
Με την έκδοση και επανέκδοση πληροφοριακού υλικού σχετικά με τα χρηματοδοτούμενα ή μη κοινοτικά προγράμματα.
Με την διοργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια, εκθέσεις και πάσης φύσεως κοινωνικές δραστηριότητες που αφορούν τους σκοπούς του Συλλόγου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με την δημιουργία πολιτιστικής και επιστημονικής υποδομής για την προώθηση των σκοπών του Συλλόγου.
Με την επιχορήγηση της έρευνας καθώς και παρεμφερών μελετών και αναλύσεων, μέσω δωρεών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με την διεξαγωγή εκπαιδευτικών - επιμορφωτικών σεμιναρίων, χρηματοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο ή με άλλους Οργανισμούς, καθώς και παρόμοιων σεμιναρίων που προβλέπονται από Κοινοτικά προγράμματα, το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο ή άλλα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.
Με την οργάνωση  γραφείων και λεσχών για την διευκόλυνση της επικοινωνίας των μελών.
Με την έκδοση  ενημερωτικού περιοδικού  εντύπου

KΕΦΑΛΑΙΟ Β'
Εγγραφή μελών - Δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Α Ρ Θ Ρ Ο   3ο
Μέλη του Σωματείου  μπορούν  να  γίνουν  οι Έλληνες πολίτες,  που  κατοικούν  ή  διαμένουν  σ΄ όλη την Επικράτεια, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της  ηλικίας  τους  και δηλώσουν  ότι  αποδέχονται  ανεπιφύλακτα  τις  διατάξεις του παρόντος Καταστατικού και τις νόμιμες αποφάσεις της  Γενικής Συνέλευσης.

Α Ρ Θ Ρ Ο   4ο
Για να εγγραφεί κάποιος μέλος του Σωματείου  πρέπει  να υποβάλει έγγραφη αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, με την οποία  να  ζητά  την εγγραφή του στο μητρώο των μελών και να δηλώνει α) ότι κατοικεί ή διαμένει στην Ελλάδα  (με ακριβή  διεύθυνση),  β) ότι έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και γ)  ότι αποδέχεται  ανεπιφύλακτα  τις διατάξεις του Καταστατικού και τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης,  συγχρόνως  δε να   καταβάλει   το   δικαίωμα   εγγραφής  και  τριών  μηνών τουλάχιστον  μηνιαίες  εισφορές.  Το  Διοικητικό  Συμβούλιο, εφόσον  κρίνει  βάσιμη  την  αίτηση,  την  αποδέχεται και με απόφασή του εγκρίνει την εγγραφή του  αιτούντος  στο  μητρώο των  μελών  διαφορετικά απορρίπτει την αίτηση.  Εάν η αίτηση απορριφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο,  ο αιτών  μπορεί  να προσφύγει στην πρώτη τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση, που αποφαίνεται  οριστικά  για την αποδοχή ή μη του αιτούντος ως μέλους του Σωματείου.

Α Ρ Θ Ρ Ο 5ο
Τα  μέλη  του  Σωματείου  καταβάλλουν  υποχρεωτικά  στο ταμείο του Σωματείου  α)  εφάπαξ   5,00 € (πέντε Ευρώ) για  δικαίωμα εγγραφής, β) μηνιαία εισφορά 2,00 € (δύο Ευρώ), που καταβάλλεται ανά τρίμηνο  και  γ)  τις υποχρεωτικές και έκτακτες εισφορές των μελών,  όπως  αυτές  ορίζονται  κάθε  φορά  από  τη  Γενική Συνέλευση,  για  την  επιτυχία των σκοπών του Σωματείου,  οι οποίες  όμως  δεν  μπορούν  να  υπερβαίνουν  κάθε  χρόνο  το διπλάσιο  της  ετήσιας  εισφοράς.  Κάθε  μέλος δικαιούται ν' αποχωρήσει οποτεδήποτε από το Σωματείο,  υποβάλλοντας αίτηση για   τη  διαγραφή  του  από  το  μητρώο  των  μελών,   αλλά υποχρεώνεται  να  καταβάλλει   τις   τυχόν   καθυστερούμενες μηνιαίες  ή  άλλες έκτακτες εισφορές του μέχρι την ημέρα της διαγραφής του,  ενώ δεν έχει κανένα δικαίωμα στην  περιουσία του Σωματείου. 
Μέλη  τα  οποία  καθυστερούν  την καταβολή της μηνιαίας εισφοράς  τους  δεν  δικαιούνται  να   ψηφίσουν   κατά   τις Συνελεύσεις.  Μέλη  τα  οποία  καθυστερούν  την καταβολή της μηνιαίας  εισφοράς  τους  επί  ένα  χρόνο  και   περισσότερο διαγράφονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου,  έχοντας την δυνατότητα να επαναγραφούν με  ταυτόχρονη  καταβολή  των καθυστερούμενων εισφορών.

Α Ρ Θ Ρ Ο  6ο
Κάθε μέλος,  το οποίο αντιδρά στις επιδιώξεις και  τους σκοπούς του Σωματείου ή παρεμβάλει προσκόμματα στην εκτέλεση των  αποφάσεων  του  Διοικητικού  Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης ή η διαγωγή του οπωσδήποτε είναι  ασυμβίβαστη  με την  αξιοπρέπεια  και  τα  συμφέροντα του Σωματείου,  υπέχει πειθαρχική ευθύνη και καλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο σε απολογία μέσα σε ορισμένη και εύλογη προθεσμία. Εάν δεν υποβληθεί απολογία το Δ.Σ. αποφαίνεται και χωρίς αυτή.  Στην  περίπτωση    οριστικής  αποβολής του  μπορεί  να ασκηθεί η κατά το άρθρον 88 του Α.Κ. προσφυγή. 

Α  Ρ  Θ  Ρ Ο  7ο
Όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με  την  εσωτερική τάξη του Σωματείου,  ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό που ψηφίζεται κάθε φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο και  από τους    ειδικούς    κανονισμούς   των   διαφόρων   αιθουσών, υπηρεσιών, προσωπικού και τμημάτων του, που ψηφίζονται επίσης από το Δ.Σ. Τα μέλη τα οποία συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού,  τους εδικούς κανονισμούς και τις αποφάσεις  της Γενικής Συνέλευσης,  δικαιούνται να λαμβάνουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις,  να ελέγχουν κατ' αυτές  τις πράξεις  της  Διοίκησης,  να εκλέγουν και να εκλέγονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Ελεγκτικής Επιτροπής και να ψηφίζουν στις Συνελεύσεις για κάθε ζήτημα που  τίθεται  προς ψήφιση,  και που αφορά τους σκοπούς του Σωματείου, ενώ έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν κάθε ωφέλεια και εξυπηρέτηση που επιδιώκεται νόμιμα από το Σωματείο.

K E Φ Α Λ Α Ι Ο  Γ'
Διοικητικό Συμβούλιο
Α Ρ Θ Ρ Ο   8ο
Το   Σωματείο   διοικείται  από  πενταμελές  Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από την Γενική Συνέλευση του μήνα  Ιανουαρίου  του  έτους  των  εκλογών  με μυστική  διά ψηφοδελτίων ψηφοφορία.  Το Διοικητικό Συμβούλιο αμέσως μετά την εκλογή του και εντός το  πολύ  οκτώ  ημερών συνέρχεται  κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής και υπό την Προεδρία του πλειοψηφήσαντος συμβούλου σε πρώτη συνεδρίαση,  κατά την οποία συγκροτείται σε Σώμα με την εκλογή,  με μυστική ψηφοφορία, μεταξύ των μελών των, του Προέδρου, Αντιπροέδρου,  Γραμματέα και Ταμία. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι διετής. Κατ' εξαίρεση η θητεία του Δ.Σ., που θα εκλεγεί μετά την έγκριση του παρόντος καταστατικού  λήγει  τον  μήνα Ιανουάριο   του μεθεπόμενου έτους.  Τα  μέλη  του Δ.Σ.  είναι αλληλέγγυα υπεύθυνα  για  την  εκπλήρωση  των  υποχρεώσεών  τους, που απορρέουν από τους Νόμους,  το Καταστατικό και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.  Δεν ευθύνονται όμως  για  αποφάσεις που λήφθηκαν σε συνεδρίαση στην οποία δεν παρευρέθηκαν ή εάν και   παρευρέθηκαν   διαφώνησαν,   εφόσον  η  διαφωνία  τους βεβαιώνεται από τα πρακτικά του Συμβουλίου.  Επίσης τα  μέλη του  Δ.Σ.  μπορούν  να ανακληθούν από τη Γενική Συνέλευση με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία  των  παρόντων μελών,  για  την  ανάκληση  όμως  του  Προέδρου,  απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των παρόντων.

Α Ρ Θ Ρ Ο  9ο
Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  συνεδριάζει τακτικά μιά φορά τουλάχιστον το μήνα, κατόπιν προσκλήσεως που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και το  Γραμματέα,  και που  αναγράφει  τα θέματα  της  ημερήσιας  διάταξης,  εκτάκτως δε κάθε φορά που υπάρξει ανάγκη ή εάν το ζητήσουν δύο  τουλάχιστον  σύμβουλοι με  αίτηση,  στην  οποία  πρέπει  να  αναγράφονται  τα  προς συζήτηση  θέματα.   Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  βρίσκεται  σε απαρτία   εφόσον   κατά  την  συνεδρίαση  παρίστανται  τρία τουλάχιστον μέλη.  Οι αποφάσεις του  Δ.Σ.  λαμβάνονται  κατά πλειοψηφία   των   παρόντων,   σε   περίπτωση  δε  ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του  Προέδρου.  Σε  κάθε  περίπτωση  όμως απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη δύο (2) τουλάχιστον μελών.

Α Ρ Θ Ρ Ο    10ο
1) Το Διοικητικό Συμβούλιο διοικεί υπεύθυνα το Σωματείο σύμφωνα με τους νόμους και το Καταστατικό και αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά την εκπλήρωση των επιδιωκομένων  σκοπών, διαχειρίζεται  την περιουσία του Σωματείου,  λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα  μέτρα  για  την  αντιμετώπιση  και  λύση  των διαφόρων  ζητημάτων,  που  αφορούν το Σωματείο,  διορίζει με έγκριση  της  Γενικής  Συνέλευσης  το  αναγκαίο  υπαλληλικό προσωπικό,  καθορίζοντας συγχρόνως τυχόν αντιμισθία αυτού, η οποία υποχρεωτικά αναγράφεται στον  αρμόδια  καταρτιζόμενο και  εγκρινόμενο  προϋπολογισμό,  εκτελεί  τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης,  εφαρμόζει το Καταστατικό και αποφασίζει έγκυρα  για  τη συμμετοχή του Σωματείου σε ανώτερη ή ανώτατη  οργάνωση. 
2)  Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  έχει  την  υποχρέωση  να υποβάλλει στην εποπτεύουσα Αρχή όλα τα από το νόμο οριζόμενα στοιχεία   μέσα  στις  προθεσμίες,   που  έχουν  ταχθεί.   Ο ισολογισμός   και   απολογισμός   κάθε   έτους   υποβάλλεται υποχρεωτικά  προς  έγκριση  εντός  τριμήνου  από τη λήξη του οικονομικού έτους.

Α Ρ Θ Ρ Ο    11ο
Μέλος  του  Διοικητικού   Συμβουλίου   που   απουσιάζει αδικαιολόγητα περισσότερες από τρεις κατά σειρά συνεδριάσεις ή  καθυστερεί  την καταβολή των εισφορών του περισσότερο από τρεις μήνες,  αντικαθίσταται με μέριμνα του Προέδρου από τον κατά σειρά επιλαχόντα σύμβουλο.  Τέτοια αντικατάσταση μπορεί να γίνει για δύο το πολύ συμβούλους.  Η αντικατάσταση  του Προέδρου  γίνεται πάντοτε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.  Στην περίπτωση παραίτησης  κάποιου  μέλους  του  Διοικητικού Συμβουλίου, καλείται προς αναπλήρωση με μέριμνα του Προέδρου ο κατά σειρά επιλαχών κατά τις αρχαιρεσίες. Εάν δεν υπάρχουν επιλαχόντες,   καλείται  η  Γενική  Συνέλευση   προς  εκλογή αντικαταστάτη του παραιτηθέντος μέλους. Το αξίωμα του μέλους του Δ.Σ. είναι τιμητικό και άμισθο.  Τα μέλη του Δ.Σ.  έχουν τις  ίδιες  με  τα υπόλοιπα μέλη του Σωματείου,  οικονομικές απέναντι σ' αυτό υποχρεώσεις.

Α Ρ Θ Ρ Ο    12ο
Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί  το  Σωματείο  σε  όλες  του  τις σχέσεις, ενώπιον κάθε Αρχής και γενικά κάθε τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου,  έχει δε την υποχρέωση να γνωστοποιεί κάθε φορά στο Δ.Σ.  τις ενέργειές του.  Συγκαλεί τις συνεδριάσεις του  Δ.Σ.  και διευθύνει αυτές,  υπογράφοντας με τα υπόλοιπα μέλη  αυτού,   τα  πρακτικά  τους.   Επίσης  διευθύνει   τις συνεδριάσεις   της   Γενικής  Συνέλευσης  μέχρι  την  εκλογή Προεδρείου.  Επιβλέπει την διαχείριση του  Ταμία,  προς  τον οποίον  κατόπιν  αποφάσεως  του  Δ.Σ.  δίνει εντολή για κάθε δαπάνη.  Υπογράφει μαζί με το  Γραμματέα  γενικά  κάθε έγγραφο  και  γενικά  φροντίζει  για  την  ομαλή λειτουργία, ανάπτυξη και  προαγωγή  του  Σωματείου.  Τον  Πρόεδρο,  όταν απουσιάζει  ή  κωλύεται,  αναπληρώνει  ο Αντιπρόεδρος,  στην περίπτωση δε που  κωλύεται  κι  αυτός,  ο  γεροντότερος  των συμβούλων.

Α Ρ Θ Ρ Ο  13ο
Ο Γραμματέας διευθύνει το γραφείο,  φυλάσσει τα αρχεία και τη σφραγίδα του  Σωματείου,  τηρεί  τα  λογιστικά βιβλία  της  διαχείρισης  καθώς  και  το  μητρώο  των μελών.  Υποβάλλει  κάθε  τρίμηνο  προς   το   Διοικητικό   Συμβούλιο λεπτομερή  κατάσταση  όσων  μελών  καθυστερούν  τις εισφορές τους,  συντάσσει  και  υπογράφει  μαζί  με  τον  Πρόεδρο  τα πρακτικά των συνεδριάσεων,  τα εντάλματα πληρωμής και όλα  τα έγγραφα του Σωματείου και καταρτίζει μαζί με τον  Πρόεδρο την  ημερήσια  διάταξη  κάθε  συνεδρίασης.  Επίσης ασκεί την εποπτεία του υπαλληλικού προσωπικού,  το  οποίο  διατηρείται από  το Σωματείο.  Τον Γενικό Γραμματέα βοηθά στην διεξαγωγή της υπηρεσίας  του ο Έφορος,   ο  οποίος   τον αναπληρώνει  σ' όλα  του  τα  καθήκοντα,  όταν  απουσιάζει  ή κωλύεται.

Α Ρ Θ Ρ Ο  14ο
Ο  Ταμίας  εισπράττει  με  διπλότυπες  αποδείξεις,  που φέρουν  την  σφραγίδα  του  Σωματείου  και  την υπογραφή του εισπράκτορα,  τις μηνιαίες εισφορές των μελών και όλα γενικά τα έσοδα του Σωματείου.  Ο Ταμίας ενεργεί κάθε πληρωμή βάσει ενταλμάτων επί των οποίων πρέπει να αναγράφεται πάντοτε  και ο  αριθμός  της  απόφάσης του Δ.Σ.  με την οποία εγκρίθηκε η σχετική δαπάνη,  ως και να επισυνάπτεται εξοφλητική απόδειξη του  δικαιούχου.  Ο Ταμίας είναι υπόλογος και υπέχει ποινική και αστική ευθύνη για κάθε απώλεια χρημάτων ή πληρωμή  χωρίς ένταλμα.   Καταθέτει  στην  Τράπεζα  της  Ελλάδος  όλες  τις εισπράξεις του Σωματείου,  δικαιούται όμως  να  κρατάει  στα χέρια  του ποσόν μέχρι  εκατό ευρώ (100,00 €) για τις  επείγουσες  τυχόν  δαπάνες  του  Σωματείου.  Η  ανάληψη χρημάτων  από  αυτά που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα γίνεται από τον Ταμία κατόπιν ειδικής  έγκρισης  και  εξουσιοδότησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Ταμίας τηρεί το βιβλίο ταμείου και  φυλάσσει σε ιδιαίτερους φακέλους όλα τα δικαιολογητικά πληρωμής.  Στην αρχή κάθε μήνα υποβάλλει προς το  Διοικητικό Συμβούλιο  συνοπτική  κατάσταση  των  εσόδων  και εξόδων του προηγούμενου μήνα, στο τέλος δε του έτους τον απολογισμό της διαχείρισης  (βάσει  του  οποίου  το  Διοικητικό   Συμβούλιο συντάσσει  και  εγκρίνει  τον  ετήσιο  ισολογισμό)  και  της περιουσίας του Σωματείου.  Εάν ο Ταμίας δεν συμμορφώνεται με το  παρόν  άρθρο  και  δεν  εκτελεί  τα  από αυτό οριζόμενα, κηρύσσεται έκπτωτος με απόφαση  του  Διοικητικού  Συμβουλίου και αντικαθίσταται εντός οκτώ (8) ημερών.

Α Ρ Θ Ρ Ο    15ο
Ο  Αντιπρόεδρος  αναπληρώνει  τον  απόντα  ή  κωλυόμενο Πρόεδρο γενικά σε όλα του τα καθήκοντα και δικαιώματα αυτού. 

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο    Δ'
Γενικές   Συνελεύσεις

Α Ρ Θ Ρ Ο    16ο
Οι Γενικές Συνελεύσεις των μελών  του  Σωματείου  είναι τακτικές  και  έκτακτες.  Τακτική  γίνεται μία φορά το χρόνο κατά  τον  μήνα  Ιανουάριο,   έκτακτες  δε  όσες  φορές   το Διοικητικό  Συμβούλιο το κρίνει αναγκαίο ή το ζητήσει το ένα όγδοο (1/8) τουλάχιστο των ταμειακώς  εντάξει  μελών,  με έγγραφη  αίτηση  προς  το  Διοικητικό  Συμβούλιο  στην οποία πρέπει να αναγράφεται και το προς συζήτηση θέμα.  Ο Πρόεδρος έχει  την  υποχρέωση  στην  περίπτωση  αυτή  να  καλέσει  τη Συνέλευση εντός οκτώ (8) το πολύ ημερών από την υποβολή της αιτήσεως.   Οι  αποφάσεις  των  Συνελεύσεων  λαμβάνονται  με απόλυτη  πλειοψηφία  των  παρόντων και είναι άκυρες,  αν δεν παραστάθηκε σ' αυτές,  το  ένα  τρίτο  τουλάχιστον  του  όλου αριθμού  των  τακτικών  και ταμειακώς εντάξει μελών.  Αν δεν επιτευχθεί απαρτία κατά την πρώτη Συνέλευση, συγκαλείται νέα μετά από παρέλευση τριών το λιγότερο και δέκα το περισσότερο ημερών με τα ίδια θέματα. Η απαρτία της Συνέλευσης αυτής δεν μπορεί να είναι  κάτω  του  ενός  τρίτου (1/3)  του  όλου αριθμού  των  τακτικών και ταμειακώς εντάξει μελών.  Εάν δεν επιτευχθεί  απαρτία  και  στη    δεύτερη   αυτή   Συνέλευση, συγκαλείται  τρίτη  εντός  οκτώ (8) το πολύ ημερών,  η οποία πραγματοποιείται με όσους παρόντες κι αν παρευρίσκονται αντιπροσωπεύοντας  το  10% τουλάχιστον των ταμειακώς εντάξει μελών.  Εάν δεν πραγματοποιηθεί και η τρίτη αυτή  Συνέλευση, δεν  είναι  δυνατόν  να  συγκληθεί για το ίδιο θέμα πριν την παρέλευση ενός μήνα νέα Συνέλευση, η οποία τότε θεωρείται ως πρώτη. Οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις βρίσκονται σε απαρτία και πραγματοποιούνται με όσους παρόντες παρευρίσκονται  κατά την πρώτη σύγκληση αυτών. 
Για  τη  λήψη  όμως  απόφασης  για  την τροποποίηση του Καταστατικού ή για τη διάλυση του  Σωματείου,  απαιτείται  η παρουσία  του  μισού τουλάχιστον των ταμειακώς εντάξει μελών και η πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων.

A Ρ Θ Ρ Ο  17ο
Οι προσκλήσεις για τη Γενική Συνέλευση γίνονται από τον Πρόεδρο,  και  υπογράφονται  από  τον  Γενικό  Γραμματέα  με μέριμνα  του οποίου αποστέλλονται ταχυδρομικώς σε καθένα από τα εγγεγραμμένα μέλη πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες  πριν  από την  καθορισμένη  για  την  Συνέλευση  ημέρα συνεδρίασης.  Η πρόσκληση αναγράφει λεπτομερώς τον τόπο και  τον  χρόνο  της συνεδρίασης  και τα θέματα που θα συζητηθούν.  Η   πρόσκληση τοιχοκολλείται και στα  γραφεία  του  Σωματείου, επιπλέον  δε μπορεί  να  δημοσιευθεί  και  σε μία εφημερίδα της έδρας του Σωματείου.

Α Ρ Θ Ρ Ο  18ο
Κατά  την  τακτική  Συνέλευση   του   μήνα   Ιανουαρίου λογοδοτεί  το  Διοικητικό  Συμβούλιο δια του Προέδρου για τα πεπραγμένα  του   προηγούμενου έτους,  αναγιγνώσκεται ο απολογισμός  και  ο  ισολογισμός  της ταμειακής διαχείρισης, καθώς και η  για  τον  έλεγχο  της  διαχείρισης  έκθεση  της Ελεγκτικής Επιτροπής, κατόπιν δε η Συνέλευση αποφαίνεται για την  έγκριση ή μη της διαχείρισης.  Κατά τη Γενική Συνέλευση εγκρίνεται και ο προϋπολογισμός των εσόδων  και  εξόδων  του επόμενου   διαχειριστικού   έτους,   τον  οποίο  υποχρεωτικά καταρτίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο   Ε'
Αρχαιρεσίες

Α Ρ Θ Ρ Ο  19ο
Κατά τη Γενική Συνέλευση του μήνα Ιανουαρίου του έτους των εκλογών εκλέγεται 3μελής Εφορευτική Επιτροπή, της οποίας τα  μέλη  δεν  μπορούν  να  είναι  υποψήφιοι  και  η οποία υποχρεώνεται  να  ενεργήσει  εντός  10ημέρου τις αρχαιρεσίες προς   ανάδειξη   Διοικητικού   Συμβουλίου   και   τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής, της οποίας η θητεία είναι ίδια με αυτή του   Διοικητικού  Συμβουλίου.   Αμέσως  μετά  η  Εφορευτική Επιτροπή εκλέγει μεταξύ των μελών της τον  Πρόεδρό  της  και προσδιορίζει την ακριβή ημέρα των αρχαιρεσιών. 
Δικαιώματα  του  εκλέγεσθαι έχουν μόνο τα τακτικά μέλη, τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους  και είναι Έλληνες πολίτες και ταμειακώς εντάξει. Δικαίωμα δε του εκλέγειν  έχουν  όλα  τα ταμειακώς εντάξει μέλη εφόσον έχουν συμπληρώσει  το  18ο  έτος  της   ηλικίας   τους.   Πληρωμές καθυστερούμενων  εισφορών  μπορούν  να  γίνουν  και κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών πριν την ψηφοφορία. Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του μέλους  του  Διοικητικού Συμβουλίου  και της Ελεγκτικής Επιτροπής υποβάλλουν έγγραφες αιτήσεις προς την Εφορευτική Επιτροπή μέχρι την  προηγούμενη των  αρχαιρεσιών  ημέρα,  ο δε Πρόεδρος αυτής ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων αναρτώντας σχετικό πίνακα στην αίθουσα στην οποία θα διενεργηθούν οι αρχαιρεσίες, χωριστά για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή. 
Εξαιρετικά    και    εφόσον    δεν   υπάρχουν   επαρκείς υποψηφιότητες,  η Εφορευτική Επιτροπή μπορεί  πριν  από  την έναρξη  των  αρχαιρεσιών  να  δεχθεί  την  υποβολή  και νέων υποψηφιοτήτων.  Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υποβληθούν σύμφωνα  με  τα  παραπάνω  αιτήσεις  υποψηφίων κάθε εκλογέας ψηφίζει ελεύθερα τους κατά την κρίση του καταλλήλους για  τα αξιώματα  των  μελών  του  Διοικητικού  Συμβουλίου  και  της Ελεγκτικής Επιτροπής. Επιτυχόντες θεωρούνται όσοι έλαβαν τις περισσότερες  ψήφους,  σε  περίπτωση  δε  ισοψηφίας  γίνεται κλήρωση  από την Εφορευτική Επιτροπή.  Από αυτούς θεωρούνται εκλεγμένοι ως τακτικά μέλη για μεν το  Διοικητικό  Συμβούλιο οι  πέντε  (5)  πρώτοι  κατά  σειρά,  για  δε  την Ελεγκτική Επιτροπή  οι  τρεις  (3)  πρώτοι  κατά  σειρά,  όλοι  δε  οι υπόλοιποι θεωρούνται επιλαχόντες. 
Οι  αρχαιρεσίες διενεργούνται με μυστική,  άμεση και με ενιαίο ψηφοδέλτιο ψηφοφορία, ως εξής: Πριν από την  έναρξη  της  ψηφοφορίας  ο  Πρόεδρος  της Εφορευτικής   Επιτροπής   τοποθετεί  την  ψηφοδόχο  η  οποία σφραγίζεται  με  Ισπανικό  κερί  πάνω  σε  ένα  τραπέζι  και κηρύσσει   την   έναρξη   των  αρχαιρεσιών.   Κάθε  εκλογέας προσερχόμενος,  μετά την εξακρίβωση της ταυτότητάς  του  και τον  έλεγχο  από  το  μητρώο  των μελών για το άν έχει ή όχι δικαίωμα ψήφου,  παίρνει το ψηφοδέλτιο και  το  ρίχνει  στην ψηφοδόχο  αφού  προηγουμένως αναγραφεί στον για το λόγο αυτό τηρούμενο ονομαστικό πίνακα των ψηφισάντων, το ονοματεπώνυμό του και ο αριθμός μητρώου.  Κατά τη  διάρκεια  της  παραπάνω διαδικασίας  η  Εφορευτική Επιτροπή ταυτόχρονα υποδεικνύει ή επεξηγεί τον τρόπο ψηφοφορίας.  Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ενώπιον όλων των μελών που παρίστανται και έχουν δικαίωμα ψήφου προβαίνει  στη  διαλογή των ψήφων τηρώντας για το λόγο αυτό πίνακα διαλογής. Μετά το αποτέλεσμα  της  διαλογής  ανακηρύσσει τους επιτυχόντες κατά σειρά επιτυχίας,  τόσο για το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και για  την Ελεγκτική Επιτροπή,  καθορίζοντας ταυτόχρονα και τη σειρά των επιλαχόντων,  ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων  τις οποίες έλαβε ο καθένας τους. 
Η   Εφορευτική  Επιτροπή  συντάσσει  πρακτικό  για  την διαλογή των ψήφων και την ανακήρυξη των επιτυχόντων τακτικών μελών  του  Διοικητικού  Συμβουλίου   και   της   Ελεγκτικής Επιτροπής  και  τον  καθορισμό της σειράς των επιλαχόντων το οποίο αφού  υπογραφεί  από  τα  μέλη  της,  παραδίδεται  στο νεοεκλεγέν  Διοικητικό Συμβούλιο μετά την σε Σώμα συγκρότησή του. 

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο  ΣΤ'
Ελεγκτική Επιτροπή

Α Ρ Θ Ρ Ο  20ο
Ο  έλεγχος  και  η  εποπτεία   της   διαχείρισης   του Διοικητικού   Συμβουλίου  ανατίθεται  σε  τριμελή  Ελεγκτική Επιτροπή,  αποτελούμενη από τα μέλη του  Σωματείου  η  οποία εκλέγεται,   όπως   παραπάνω   αναφέρεται,   από  τη  Γενική Συνέλευση. 
Η Ελεγκτική Επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει τις πράξεις του  Διοικητικού  Συμβουλίου  και  του  Ταμία,  ιδιαίτερα δε επιβλέπει αν αυτές συμφωνούν με τις διατάξεις του Νόμου, του Καταστατικού    και    τις     αποφάσεις     της     Γενικής Συνέλευσης. Δικαιούται  να  εξετάζει τα έγγραφα και τα βιβλία του Σωματείου και να ζητάει  οποτεδήποτε  την  επίδειξη  του περιεχομένου του ταμείου. Συντάσσει έκθεση για τη διαχείριση και υποβάλλει αυτή δια του Διοικητικού Συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση. Η  Ελεγκτική  Επιτροπή  κατά  την  πρώτη  μετά την εκλογή της συνεδρίαση εκλέγει τον Πρόεδρό της, ο οποίος και διευθύνει τις εργασίες της. 
Η Ελεγκτική Επιτροπή τηρεί βιβλίο πρακτικών  στο  οποίο καταχωρούνται  τα  πρακτικά  και  οι  αποφάσεις της για τους διενεργούμενους   ελέγχους,    καθώς   και   οι   από   αυτή συντασσόμενες    σχετικές    εκθέσεις   προς   την    Γενική Συνέλευση.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο  Ζ'
Πόροι του Σωματείου

Α Ρ Θ Ρ Ο  21ο
Τακτικοί πόροι του Σωματείου είναι οι στο άρθρο  5  του παρόντος,   στα  στοιχεία  α' και  β' οριζόμενοι,   δηλαδή  το δικαίωμα  εγγραφής  και  οι  μηνιαίες  εισφορές  των   μελών έκτακτοι   δε   πόροι  είναι  οι  από  τη  Γενική  Συνέλευση επιβαλλόμενες  τυχόν  έκτακτες  εισφορές,   οι   τόκοι   των κεφαλαίων,  δωρεές,  κληροδοτήματα  και κληροδοσίες και κάθε άλλο νόμιμο έσοδο.  Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  είναι δυνατό  ν' αυξομειώνονται  οι σύμφωνα με τα παραπάνω τακτικοί πόροι.

Α Ρ Θ Ρ Ο   22o
Διαχειριστικό  έτος
Το διαχειριστικό έτος αρχίζει  την  1η  Ιανουαρίου  και λήγει  την  31η  Δεκεμβρίου  κάθε έτους.  Ο Προϋπολογισμός, ο Ισολογισμός και ο Απολογισμός συντάσσονται για  κάθε  ετήσιο χρονικό διάστημα.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο  Η'
Διάλυση του Σωματείου

Α Ρ Θ Ρ Ο   23ο
Το  Σωματείο  δεν  διαλύεται  παρά  μόνο  αν απομείνουν λιγότερα από δέκα (10) μέλη ή εάν συντρέχουν  οι  οριζόμενοι λόγοι  από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του Νόμου.  Σε κάθε  περίπτωση  για  τη  διάλυση  του  Σωματείου απαιτείται   η  παρουσία  στη  Γενική  Συνέλευση  του  μισού τουλάχιστον των τακτικών και ταμειακώς εντάξει μελών,  η  δε απόφαση, λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων. Εφόσον   διαλυθεί  το  Σωματείο  ενεργείται  εκκαθάριση σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και των ειδικών  περί  σωματείων  Νόμων,   μετά  το  τέλος  δε   της εκκαθάρισης,  η  τυχόν  απομένουσα περιουσία του σε χρήματα, χρεόγραφα,   κινητά  ή  ακίνητα  περιέρχεται  στο ……………………………., ή στην περίπτωση μη ύπαρξής του σε σύλλογο με παρόμοιους σκοπούς._


Α Ρ Θ Ρ Ο   24ο
Αποζημίωση  για  ημεραργίες δεν δικαιολογείται στον Πρόεδρο,  τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία καθώς  και  στα άλλα μέλη της Διοίκησης, καθώς η προσφορά τους είναι καθαρά εθελοντική.

Α Ρ Θ Ρ Ο   25ο
Το  Σωματείο  έχει  σφραγίδα  κυκλική  που  φέρει  στην περιφέρειά της κυκλικά την επωνυμία του Σωματείου και το έτος ιδρύσεως.

Α Ρ Θ Ρ Ο   26ο
Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση να  συντάξει εσωτερικό   κανονισμό,   με   τον   οποίο   θα  καθορίζονται λεπτομερέστερα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις  των  μελών, καθώς  και  ο  τρόπος διεξαγωγής των εργασιών του Σωματείου. Μέχρι τη σύνταξη,  έγκριση και ισχύ του εν  λόγω  εσωτερικού κανονισμού, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο   Θ'
Tελικές  Διατάξεις
Α Ρ Θ Ρ Ο   27ο
Οτιδήποτε δεν προβλέπεται από το παρόν Καταστατικό και τον  εσωτερικό  κανονισμό  που θα συνταχθεί,  ρυθμίζεται από τους  ειδικούς  περί  Σωματείων  Νόμους  και  τις   σχετικές διατάξεις  του  Αστικού  Κώδικα  και  του  Εισαγωγικού αυτού Νόμου.
Α Ρ Θ Ρ Ο   28ο
Το παρόν Καταστατικό  αποτελείται  από  εικοσιοκτώ (28) άρθρα  και  εγκρίθηκε  σήμερα και θα ισχύσει από την εγγραφή της γενομένης τροποποίησής στα τηρούμενα  Βιβλία  Σωματείων του Πρωτοδικείου Βόλου.

Βόλος  15-1-2014
Ο Πρόεδρος                                       Ο   Γραμματέας

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ 
flora+.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔιαφήμισηCreated by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.